Entrada destacada

A mode de resum : 29 oct 2017 + actualització 14 des. 2017

A mode de resum: Europa demana dues coses: Rule of law (imperi de la llei o actuar dins de la legalitat); "la força dels argument...

dilluns, d’octubre 16, 2017

el dia clau

Sembla que la sort del procés es decidirà el dia 26 d'octubre

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-12/spanish-bonds-face-turbulent-weeks-on-catalan-standoff-ecb-meet

Si els rumors són certs i el BCE deixa de comprar bons espanyols a partir de la reunió del 26, la prima de risc penjarà d'un fil i qualsevol inestabilitat a Catalunya podria dur l'economia espanyola a la fallida. Abans d'aquest dia no dóna temps a fer efectiu el 155 i després, qualsevol intent de fer-lo efectiu podria ensorrar l'economia espanyola. Per tant, si els rumors van de debò, tindria sentit que es demanés a en Puigdemont l'aplaçament i a partir del 26 s'entraria en un procés negociat. Que fos evident o no de cara l'opinió pública ja seria secundari i més enfocat a evitar problemes per la banda de la població espanyola.

Actualització a 29 octubre 2017:

Estava previst que la despesa del BCE en deute espanyol es reduís de 60mil milions d'euros a 40mil milions segons els rumors a què havia fet referència. Al final la reducció va ser encara més alta: a 30mil milions ( https://goo.gl/sSvscL ).
Això implica menys protecció contra la pujada de la prima de risc, més inestabilitat i major perill per a l'economia espanyola. Aquesta situació es donaria quan Espanya no pogués renovar la compra de deuta a les properes emissions de l'any que ve. La situació segurament se la menjaria un futur govern de coalició del PSOE enmig d'una reforma constitucional que per força haurà de ser neo-liberal i recentralitzadora "per reduir despesa".